Najnowsze informacje

Zarządzenie Nr 140/17 w sprawie ogłoszenia konkursów na kandydatów na stanowiska dyrektorów szkół i przedszkoli

09.05.2017

Zarządzenie Nr 140/17

Prezydenta Miasta Stalowej Woli

z dnia 8 maja 2017 r.

Na podstawie art. 30 ust. 1 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym ( Dz.U. z 2016 r., poz. 446 ze zm.), art. 5c pkt 2, art. 36a ust. 2 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (Dz.U. z 2016 r. poz. 1943 ze zm.) oraz § 1 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 8 kwietnia 2010 r. w sprawie regulaminu konkursu na stanowisko dyrektora publicznej szkoły lub placówki oraz trybu pracy komisji konkursowej ( Dz.U. Nr 60, poz. 373 ze zm.) zarządzam, co następuje:

§ 1

Ogłaszam konkursy na kandydatów na stanowiska dyrektorów następujących szkół i przedszkoli:

• Publicznej Szkoły Podstawowej nr 5 im. Energetyków w Stalowej Woli, ul. Energetyków 18;
  • Publicznej Szkoły Podstawowej z Oddziałami Integracyjnymi nr 7 im. Mikołaja Kopernika w Stalowej Woli, ul. Generała Leopolda Okulickiego 14;
  • Publicznej Szkoły Podstawowej nr 9 im. Jana Kochanowskiego w Stalowej Woli, ul. Rozwadowska 10;
  • Publicznej Szkoły Podstawowej nr 11 im. Szarych Szeregów w Stalowej Woli, ul. Wojska Polskiego 9;
  • Publicznej Szkoły Podstawowej nr 12 im. Jana Pawła II w Stalowej Woli, ul. Poniatowskiego 55;
  • Przedszkola nr 4 w Stalowej Woli, ul. Wańkowicza 72/1;
  • Przedszkola nr 6 w Stalowej Woli, ul. Partyzantów 10;
  •  Przedszkola nr 7 im. Marii Konopnickiej w Stalowej Woli, ul. Ks. Jerzego Popiełuszki 29a
  • Przedszkola nr 10 im. Marii Kownackiej w Stalowej Woli, Aleje Jana Pawła II 11;
  • Przedszkola nr 11 w Stalowej Woli, Aleje Jana Pawła II 6;
  • Przedszkola nr 18 im. Marii Montessori w Stalowej Woli, ul. Józefa
    Poniatowskiego 33.

§ 2

1. Ogłoszenie o konkursach stanowi załącznik do zarządzenia.
  2. Informację o ogłoszeniu konkursów zamieszcza się na stronie stalowawola.pl i www.bip.stalowawola.pl oraz na tablicy ogłoszeń Urzędu Miasta Stalowej Woli.

§ 3

Zarządzenie wchodzi w życie z dniem podpisania.

Załącznik

do Zarządzenia Prezydenta Miasta Stalowej Woli

Nr 140/17 z dnia 8 maja 2017 r.

OGŁOSZENIE O KONKURSACH

I. Do konkursu może przystąpić osoba, która spełnia łącznie następujące wymagania:

1.jest nauczycielem mianowanym lub dyplomowanym oraz:

a) ukończyła studia wyższe lub studia podyplomowe z zakresu zarządzania albo kurs kwalifikacyjny z zakresu zarządzania oświatą prowadzony zgodnie z przepisami w sprawie placówek doskonalenia nauczycieli;

b) posiada co najmniej pięcioletni staż pracy pedagogicznej na stanowisku nauczyciela lub pięcioletni staż pracy dydaktycznej na stanowisku nauczyciela akademickiego;

c) przed przystąpieniem do konkursu na stanowisko dyrektora uzyskała co najmniej dobrą ocenę pracy w okresie ostatnich pięciu lat pracy lub pozytywną ocenę dorobku zawodowego w okresie ostatniego roku albo w przypadku nauczyciela akademickiego  – pozytywną ocenę pracy w okresie ostatnich czterech lat pracy w szkole wyższej;

d) spełnia warunki zdrowotne niezbędne do wykonywania pracy na stanowisku kierowniczym;

e) nie była karana karą dyscyplinarną, o której mowa w art. 76 ust. 1 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. – Karta Nauczyciela ( Dz.U. z 2016 r., poz. 1379 ze zm.), a w przypadku nauczyciela akademickiego – karą dyscyplinarną, o której mowa w art. 140 ust. 1 ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. – Prawo o szkolnictwie wyższym (Dz. U. z 2016 r., poz. 1842 ze zm.), oraz nie toczy się przeciwko niej postępowanie dyscyplinarne;

f) nie była skazana prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo lub umyślne przestępstwo skarbowe;

g) nie toczy się przeciwko niej postępowanie o przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego;

h) nie była karana zakazem pełnienia funkcji związanych z dysponowaniem środkami publicznymi, o którym mowa w art. 31 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 17 grudnia 2004 r. o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych (Dz. U. z 2013 r., poz. 168 ze zm.);

2. do konkursu może także przystąpić nauczyciel mianowany lub dyplomowany zatrudniony na stanowisku wymagającym kwalifikacji pedagogicznych w urzędzie organu administracji rządowej, kuratorium oświaty, Centrum Edukacji Artystycznej, Centralnej Komisji Egzaminacyjnej i okręgowych komisjach egzaminacyjnych, oraz nauczyciel mianowany lub dyplomowany urlopowany lub zwolniony z obowiązku świadczenia pracy na podstawie przepisów ustawy z dnia 23 maja 1991 r. o związkach zawodowych
(Dz. U. z 2015 r., poz. 1881), spełniający określone wyżej wymogi, z wyjątkiem wymogu posiadania co najmniej dobrej oceny pracy albo pozytywnej oceny dorobku zawodowego;

3. do udziału w konkursie mogą przystąpić również kandydaci niebędący nauczycielami, którzy łącznie spełniają następujące wymagania:

1. posiadają obywatelstwo polskie z tym, że wymóg ten nie dotyczy obywateli państw członkowskich Unii Europejskiej, państw członkowskich Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) – stron umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym oraz Konfederacji Szwajcarskiej;
  2. ukończyli studia magisterskie;
  3. posiadają co najmniej pięcioletni staż pracy, w tym co najmniej dwuletni staż pracy na stanowisku kierowniczym;
  4. mają pełną zdolność do czynności prawnych i korzystają z praw publicznych;
  5. nie toczy się przeciwko nim postępowanie o przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego lub postępowanie dyscyplinarne;
  6. spełniają wymagania określone w pkt 1 lit. b, e, g, i.

II. Oferty osób przystępujących do konkursu powinny zawierać:

1) uzasadnienie przystąpienia do konkursu oraz koncepcję funkcjonowania i rozwoju publicznego przedszkola lub publicznej szkoły, do których kandydat składa ofertę;

2) poświadczoną przez kandydata za zgodność z oryginałem kopię dowodu osobistego lub innego dokumentu potwierdzającego tożsamość oraz poświadczającego obywatelstwo kandydata;

3) życiorys z opisem przebiegu pracy zawodowej, zawierający w szczególności informację o:

1. stażu pracy pedagogicznej – w przypadku nauczyciela, albo
  2. stażu pracy dydaktycznej – w przypadku nauczyciela akademickiego, albo
  3. stażu pracy, w tym stażu pracy na stanowisku kierowniczym – w przypadku osoby niebędącej nauczycielem;

4) oryginały lub poświadczone przez kandydata za zgodność z oryginałem kopie dokumentów potwierdzające posiadanie wymaganego stażu pracy, o którym mowa w pkt 3;

5) oryginały lub poświadczone przez kandydata za zgodność z oryginałem kopie dokumentów potwierdzające posiadanie wymaganego wykształcenia, w tym dyplomu ukończenia studiów wyższych lub świadectwa ukończenia studiów podyplomowych z zakresu zarządzania albo świadectwa ukończenia kursu kwalifikacyjnego z zakresu zarządzania oświatą;

6)  zaświadczenie lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do wykonywania pracy na stanowisku kierowniczym;

7) oświadczenie, że przeciwko kandydatowi nie toczy się postępowanie o przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego lub postępowanie dyscyplinarne;

8) oświadczenie, że kandydat nie był skazany prawomocnym wyrokiem za umyślne przestępstwo lub umyślne przestępstwo skarbowe;

9) oświadczenie, że kandydat nie był karany zakazem pełnienia funkcji związanych z dysponowaniem środkami publicznymi, o którym mowa w art. 31 ust. 1 pkt 4 ustawy z dnia 17 grudnia 2004 r. o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych (Dz. U. z 2013 r., poz. 168 ze zm.);

10) oświadczenie o dopełnieniu obowiązku, o którym mowa art. 7 ust. 1 i ust. 3a ustawy z dnia 18 października 2006 r. o ujawnianiu informacji o dokumentach organów bezpieczeństwa państwa z lat 1944-1990 oraz treści tych dokumentów
(Dz. U. z 2016 r., poz. 1721 ze zm.) – w przypadku kandydata na dyrektora publicznej szkoły;

11) oryginał lub poświadczoną przez kandydata za zgodność z oryginałem kopię aktu nadania stopnia nauczyciela mianowanego lub dyplomowanego – w przypadku nauczyciela;

12) oryginał lub poświadczoną przez kandydata za zgodność z oryginałem kopię karty   oceny pracy lub oceny dorobku zawodowego – w przypadku nauczyciela i nauczyciela akademickiego;

13) oświadczenie, że kandydat nie był karany karą dyscyplinarną, o której mowa w art. 76 ust. 1 ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. – Karta Nauczyciela (Dz. U. z 2016 r., poz. 1379 ze zm. ) lub w art. 140 ust. 1 ustawy z dnia 27 lipca 2005 r. – Prawo o szkolnictwie wyższym (Dz. U. z 2016 r., poz. 1842 ze zm.) – w przypadku nauczyciela i nauczyciela akademickiego;

14) oświadczenie, że kandydat ma pełną zdolność do czynności prawnych i korzysta z pełni praw publicznych – w przypadku osoby niebędącej nauczycielem;

15) oświadczenie, że kandydat wyraża zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z  2016 r., poz. 922) w celach przeprowadzenia konkursu na stanowisko dyrektora.

III. Oferty należy składać w zamkniętych kopertach z podanym imieniem i nazwiskiem kandydata, adresem zwrotnym i dopiskiem „Konkurs na stanowisko dyrektora ….” (nazwa, numer i adres szkoły, przedszkola) na adres: Urząd Miasta Stalowa Wola, ul. Wolności 7,   37-450  Stalowa Wola do dnia 23 maja 2017 r.

IV. Konkursy przeprowadzą komisje konkursowe powołane przez Prezydenta Miasta Stalowej Woli.

V. O terminie i miejscu przeprowadzenia postępowań konkursowych kandydaci zostaną powiadomieni indywidualnie.

Kalendarz wydarzeń

marzec 2024

pon. wt. śr. czw. pt. sob. niedz.